Kutak za sladokusce

Lažna pita od jabuka

0
loading...
Zaželjeli ste se pite od jabuka, ali niste raspoloženi za valjanje tijesta? Spasit će vas recept za jednostavni crumble od jabuka sa slanim karamelom koji smo posudili iz kuhinje Sandre Rončević, autorica bloga "O slanom i slatkom"

SASTOJCI (za 6 posudica ili 1 veliku):

Slani karamel:
100 g maslaca sobne temperature
200 ml slatkog vrhnja
150 g šećera
1 žličica paste od vanilije (ili 2 vanilin šećera/žličica arome vanilije)
pola žličice morske soli (dozirajte prema ukusu)

Crumble:
2 veće jabuke
150 – 200 g zobenih pahuljica (drobljenih)
žličica cimeta
50 – 70 g hladnog maslaca
malo cimeta za posipanje po jabukama
po želji možete dodati i žlicu kokosa te žlicu sjeckanih oraha/lješnjaka
Crumble od jabuka
Crumble od jabuka (Foto: Sandra Rončević/O slanom i slatkom)

POSTUPAK:

1. Prvo napravite slani karamel. Na umjerenoj vatri zagrijavajte šećer, uz stalno miješanje, sve dok se ne otopi. Kad je šećer u potpunosti otopljen (pazite da vam ne zagori), dodajte na kockice narezan maslac.


2. Kad se maslac otopio, polako dodavajte slatko vrhnje. Stalno miješajte drvenom kuhačom, špatulom ili pjenjačom. Kuhajte 3-4 minute. Ugasite vatru, dodajte sol i dobro izmiješajte. Ostavite da se karamel ohladi.

Ako nećete odmah koristiti svu količinu karamela, dio izlijte u staklenku i spremite za kasnije. Karamel u hladnjaku može stajati i do 2 tjedna. Prije no što ga namjeravate koristiti, pustite ga da se ugrije (ili ga ugrijte u vrućoj vodi par minuta).

3. Zatim pripremite sve za crumble. Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće ili ploške. U dubljoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice (ja koristim one drobljene), cimet i na kockice rezani hladni maslac. Sve dobro izradite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. U posip slobodno dodajte žlicu kokosa ili sjeckanih oraha ili lješnjaka.

4. Složite crumble. Na dno posudica (tzv. porcijašica) stavite žlicu-dvije slanog karamela, na karamel dodajte 2-3 žlice jabuka, jabuke posipajte cimetom, odozgo namrvite pripremljeni posip. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25 minuta. Izvadite iz pećnice, pustite da se crumble ohladi jedno 5-10 minuta pa ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.

SAVJET: Crumble možete peći i u jednoj većoj posudi za pečenje pa ga vaditi žlicom u zdjelice ili tanjure.

Izvor: Zadovoljna.hr
loading...

0 komentari:

Objavi komentar