Potrebno
600 g junetine od buta
3 luka
2 režnja češnjaka
2 dl paradajz sosa
1 dl bijelog vina
2 kašike slatke (ili ljute) mljevene crvene paprike
so, biber, kašika sjeckanog vlasca, lovorov list
3 dl goveđeg temeljca
Priprema:
Meso narezati na odreske i dobro ih utanjiti batom za meso. Ako odresci imaju žilice, prerežite ih ili uklonite jer će se u protivnom odresci ‘skupiti’ prilikom prženja.
Posoliti ih i pobiberiti (možete i povegetiti ako tako volite).
Odreske uvaljati s jedne strane u brašno, pa ih s tom brašnastom stranom pržiti na vrućem ulju, a potom ih okrenuti i popržiti i sa druge strane.
Zapečene odreske premjestiti u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje, pa na isto ulje u kojoj su se odresci pekli baciti nasjeckan luk i češnjak, smanjiti vatru pa uz miješanje sačekati par minuta da luk pusti sok i da se počne dinstati.
Zatim zaliti luk vinom, promiješati i pustiti da gotovo sva tekućina ispari. Potom dodati paradajz, temeljac, vlasac, začinsku crvenu papriku, začiniti po ukusu pa dobivenim umakom preliti odreske.
Dodati lovorov list pa peći prekriveno folijom ili poklopcem u pećnici na 180ºC 1 sat. Pod kraj izvaditi odreske, a umak izmiksati štapnim mikserom (prethodno izvaditi lovorov list).
Uz ovako pripremeno meso najbolje paše pire krompir ili njoke, ali može i neka tjestetnina ili dinstano povrće.
Izvor: nezavisne.com
0 komentari:
Objavi komentar