Kutak za sladokusce

Džem od jagoda

0
loading...
Sezona jagoda je u punom jeku, a ukoliko ste ljubitelj džemova onda svakako trebate da napravite ovu poslasticu i od jagoda. Džem od jagoda savršeni je nadjev za palačinke, za poslasticu uz maslac i hljeb, ali i za prelijepe štrudle i kiflice. U nastavklu vam donosim recepte za džem od jagoda bez konzervansa i šećera i za domaći pekmez od jagoda.

Džem od jagoda bez šećera i konzervansa 

Sastojci 1 kg jagoda 60 ml limunovog soka 3 kašike ribane korice limuna Sok od 3 limuna 70 g meda Priprema Očišćene jagode usitniste ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu. Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje. Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju. Džem čuvajte u frižideru i pojedite ga u dvije sedmice. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.



Domaći pekmez od jagoda 

Recept za domaći pekmez od jagoda dat je za 1 kilogram voća, a vi ga prema vašim potrebama možete povećati. Sastojci 1 kg jagoda 1 kg šećera Priprema Iako prema receptu za domaći pekmez od jagoda ide 1 kg šećera na 1 kg voća, imajte na umu da se to odnosi na 1 kg očišćenog voća, tako da možete slobodno staviti i 800 – 900 grama šećera. Jagode oprati i blago prstima usitniti. Staviti ih u šerpu da se kuvaju na tihoj vatri oko 30 minuta. Nakon toga ih posuti šećerom i kuvati i dalje na izuzetno tihoj vatri, uz neprekidno mješanje sve dok se šećer potpuno ne rastopi. I nakon toga mješati, sve dok se pekmez ne zgusne. Sterilisati tegle u zagrijanoj rerni, pa u tople tegle sipati vreo pekmez. Kada napunite tegle obavezno ih okrenite naopako da bi se napravio vakum i ostavite ih da se postepeno ohlade. Kada se tegle potpuno ohlade odložiti ih na tamno i hladno mjesto.

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Napravite-najukusniji-dzem-ili-pekmez-od-jagoda/428275



loading...

0 komentari:

Objavi komentar