Kutak za sladokusce

Lešnik torta

0
loading...
Ova poslastica sa lešnikom idealna je za sve koji vole "jače" torte. Dovoljno je ukrasiti je bombonama.

Sastojci: 4 jaja, 200 g šećera, 75 g mlevenih lešnika, kesica vanile, 100 g brašna, 1,5 kašičica praška za pecivo, kašika kakao praha, 300 g čvrste lešnik mase, 200 g šlaga, 75 g seckanih lešnika, 25 g putera, 250 g neslanog krem sira, 250 g slatke pavlake, 60 g listića lešnika i 12 karamel bombone za ukrašavanje.

1. Mikserom kremasto umutite jaja, 125 g šećera i vanilu. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao, mlevene lešnike i odmah sjedinite sa umućenim jajima, ali uz postepeno sipanje i stalno mešanje varjačom. U dva podmazana pleha rasporedite testo i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

2. Ostatak šećera karamelizujte u šerpici, a zatim dodajte puter i 75 g šlaga. Kuvajte oko 10 minuta na umerenoj tempereturi, uz stalno mešanje. Posudu sklonite s ringle i prohladite. Lešnike ispecite u tiganju bez masnoće, sipajte na tanjir i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.

3. Lešnik masu sitno iseckajte, dodajte 125 g šlaga, zagrejte na umerenoj temperaturi, sklonite s ringle i dodajte pečene lešnike. Preučite u drugu činiju, sipajte slatku pavlaku, krem sir, šećer u prahu i mešajte dok se ne zgusne. Trećinu krema ostavite sa strane, a ostatak pomešajte sa lešnicima.

4. Ohlađene kore prepolovite vodoravno, svaku nafilujte lešnik kremom i poređajte jednu na drugu. Celu tortu premažite ostatkom krema, poprskajte karamel sosom, ukrasite bombonama i listićima lešnika. Tortu ohladite 60 minuta u frižideru, isecite i servirajte.

Izvor: novosti.rs
loading...

0 komentari:

Objavi komentar