Za testo: 75 g putera, 2 jajeta, 75 g šećera, 250 g šljiva (svežih ili iz kompota), 150 g kesten brašna, pola kesice praška za pecivo, 50 ml likera od jaja, cimet i prstohvat soli. Za krem: 200 g kuvanog kestena, 200 ml slatke pavlake, 3 lista želatina, 200 g neslanog krem sira i 100 ml likera od jaja. Za pire od šljiva: 100 g šećera, 300 g šljiva, 2 lista želatina, malo cimeta i šećerni cvetići za ukrašavanje.
Puter, šećer i jaja penasto umutite, dodajte liker, cimet i prstohvat soli, a zatim umešajte kesten brašno i prašak za pecivo. Šljive očistite, izvadite koštice i sitno iseckajte. Polovinu testa sipajte u kalup obložen masnim papirom, rasporedite šljive, prelijte ostatak testa i pecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta. U međuvremenu, želatin otopite u hladnoj vodi. Kuvani kesten umutite sa slatkom pavlakom, likerom i krem sirom. Oceđen želatin zagrejte na srednjoj temperaturi, sipajte dve kašike šlag krema, zatim ostatak i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite s ringle, koru nafilujte kremom od kestena i ohladite tri sata u frižideru. Šljive očistite, skuvajte sa šećerom i cimetom dok sasvim ne omekšaju, procedite i ispasirajte. Želatin omekšajte u vodi, ocedite, zagrejte, pomešajte s voćnim pireom, prelijte kolač i ohladite još dva sata. Tortu ukrasite šećernim cvetićima i poslužite.
0 komentari:
Objavi komentar