Idealan dezert za svaki dan.
Za tijesto: 165 g maslaca 100 g bijelog šećera 100 g smeđeg šećera 4 jaja 2 kašičice neskafe 4 supene kašike vruće vode 80 g rikote 10 komada amareto keksića
Za kafeno - šećerni sirup: 165 g šećera 165 ml vode 1 supene kašike neskafe
Za maskarpone krem: 500 g maskarpone sira 3 kapi ekstrakta od vanile 4 supene kašike marsala vina 8 komada amareto keksića
Način pripreme: 1. Za tijesto mikserom umutite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte oba jajeta jedno po jadno, a nakon toga brašno iz dva puta. Dodajte i druga dva jajeta. 2. Promiješajte neskafu u vrućoj vodi i dodajte u tijesto. Zatim dodajte rikotu. Na kraju izlomite keksiće preko tijesta i lagano promiješajte rukom. 3. Poređajte papirne korpice u kalupe za mafine. Kašikom za sladoled napunite kalupe tijestom. Pecite mafine u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. 4. Za krem ručno umutite maskarpone sir, marsala vino, ekstrakt vanile i šećer u prahu. 5. Kada se mafini ohlade, odstranite papirne korpice i isjecite ih horizontalno po sredini. 6. Skuvajte sirup od šećera i vode. Čim se šećer istopi, pojačajte temperaturu i sačekajte da sirup provri. Na kraju dodajte neskafu i promiješajte. Četkicom nanesite kaveno - šećerni sirup preko svake polovine mafina. 7. Kašikom za sladoled stavljajte po jednu kuglu krema od amskarpone sira preko svakog donjeg dijla mafina. Poklopite gornjim dijlovima i lagano pritisnite. Odozgo pospite minitiramisue sa malo kaveno - šećernog sirupa.
0 komentari:
Objavi komentar