Za testo: 300 g ražanog brašna, 180 g smeđeg šećera, 20 g đumbira, 2 jaja, 10 g praška za pecivo, 2 kašike meda i rendana kora od 1/2 limuna. Za nadev: 250 g džema od ribizli, 50 g izdrobljenih medenjaka i po 50 g seckanih oraha, suvog grožđa i kandiranog limuna. Za žuti krem: 150 g žumanaca, 250 ml belog vina, 160 g šećera, 50 ml limunovog soka, 30 g želatina u prahu i 500 ml slatke pavlake. Za šam: 150 g belanaca i 250 g šećera.
1 U posudu sipajte sve sastojke za testo, umutite mikserom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi. Posle 30 minuta razvijte oklagijom i stavite u pleh obložen masnim papirom.
2 Medenjake izdrobite, pomešajte sa džemom, seckanim orasima, kandiranim limunom i grožđem, ravnomerno premažite testo i pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 25 minuta.
3 Osim pavlake, ostale sastojke za žuti krem umutite na pari, prohladite, umešajte šlag, nafilujte ohlađenu koru i stavite u frižider. Umutite čvrst sneg od belanaca i 25 g šećera.
4 Od 225 g šećera i 60 ml vode skuvajte gust sirup i postepeno umešajte u belanca, uz stalno mućenje. Jednim delom nafilujte žuti krem, ostatak stavite u kesu sa zvezdastim nastavkom i ukrasite dijagonalnim trakama.
0 komentari:
Objavi komentar