Kutak za sladokusce

Turska pita

0
loading...
Sastojci: Tijesto 500 g mekog brašna tip 400 250 ml vode so Fil od mesa 600 g mljevene junetine 2 glavice crvenog luka 1 kašika mljevene paprike 5 kašika ulja mješavina začina, biber Fil od jaja 3 jajeta 100 ml neutralne pavlake 100 ml mlijeka 1 prašak za pecivo i još 500 g tankih kora za pitu 200 g putera  

Priprema: Tijesto 1. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, vodu i dodati malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. 2. Umiješeno tijesto ostaviti da odmori 30 min. Fil od mesa 1. Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, a zatim dodati meso, te i njega kratko propržiti. 2. Dodati mljevenu papriku i mješavinu začina po ukusu, te nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.

Fil od jaja 1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, neutralnu pavlaku, mlijeko, prašak za pecivo i dobro izmiješati. Finalni postupak 1. Umiješeno tijesto podijeliti na 16 jufki. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati otopljenim puterom. 2. Posebno naslagati osam razvučenih, premazanih jufki jednu na drugu, posljednju ne premazivati puterom, i odozgo istanjiti malo oklagijom kako bi se dobila prva kora. Na isti način od preostalih osam jufki pripremiti još jednu koru. 3. Okruglu tepsiju nauljiti te dno i bočne stranice obložiti domaćom korom, a krajeve izvrnuti napolje. Odozgo poprskati sa malo putera, nanijeti kupovnu koru i malo je izgužvati. Poprskati otopljenim puterom i posuti sa malo mesnog fila. Zatim opet naneti kupovnu koru, poprskati sa malo otopljenog putera i naneti malo fila od jaja. 4. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal. Završiti sa drugom domaćom korom, krajeve slijepiti i uviti ka unutra. Pitu premazati puterom i peći u zagrijanoj rereni na 250ºC dok ne porumeni.

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/recept_dana/Turska-pita/425452
loading...

0 komentari:

Objavi komentar