Kutak za sladokusce

Juneći savici

0
loading...
Sa junetinom od buta ne možete pogriješiti. Kao idealno rješenje za današnji ručak izaberite pikantne juneće savitke.

Sastojci:
 2-3 kisela krastavca 100 g mrkve 80 g slanine 2 kašičice senfa 1 kašičica vegete 2 kašičice pšeničnog glatkog brašna
Za umak: 50 ml maslinova ulja 150 g luka 2 češnja češnjaka 100 g celerova korijena 100 g mrkve 300 g Pelata podravka 1 grančica ružmarina Lovor sušeni 50 ml bijelog vina 1 kašičica Vegete 1 kašičica Gussnela Dolcela

Priprema 1. Junetinu narežite na tanke odreske i tucite batom. Pospite Vegetom i premažite senfom samo s jedne strane. 2. Na stranu premazanu senfom rasporedite ploške slanine, a zatim mrkvu i kisele krastavce narezane na štapiće. Odreske zamotajte i pričvrstite ih čačkalicama. Uvaljajte ih u brašno i pecite na zagrijanom maslinovu ulju. 3. Savitke izvadite pa u istoj tavi propirjajte nasjeckani luk, češnjak, naribanu mrkvu i celerov korijen. Dodajte pelate, ružmarin, lovorov list, Vegetu, svježe mljeveni papar, šećer i vino. Pirjajte 10-15 minuta, a po potrebi polijevajte vodom. 4.Umak propasirajte i vratite u tavu zajedno sa savicima. Polijte vodom i pirjajte oko pola sata dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte Gussnel razmućen s malo vode i kratko prokuhajte. 5.Ako želite, dodajte vegetu za posipavanje.

Posluživanje Iz savitaka izvadite čačkalice i uz meso poslužite umak te prilog od pirea od krompira, riže ili domaćih širokih rezanaca. Savjet Da bi odresci bili što tanji, tucite ih preko prozirne folije.

Mala tajna Da bi meso bilo mekše, već nadjevene sirove odreske možete držati u ulju.

nezavisne.com

loading...

0 komentari:

Objavi komentar