Otkrivamo tajne profesionalaca. Nadamo se da ćete uz pomoć njih lako uočiti onu pravu.
Kada dođe leto i vrućine, ništa bolje ne može da rashladi nego lubenica. Ona je defintivno jedna od omiljenih letnjih poslastica i osveženja.
Međutim, izabrati dobru lubenicu nije tako lak posao. Veliki broj ljudi nije siguran kako se to radi, pa lubenicu obično biraju različitim metodama.
Srbi su izgleda majstori da prepoznaju "kraljicu slasti". Kada krenu da biraju i traže, obleću sa jedne strane na drugu, kuckaju i lupkaju, pomeraju ili vade, pomislite da su eksperti u pronalaženju one najslađe. Retko ćete videti da neko prepusti prodavcu da izabere sam.
Foto: Telegraf
Zato vam otrkivamo nekoliko saveta, koji će vam pomoći sledeći put kada budete krenuli na pijacu.
Deo koji je bio na zemlji
Donji deo lubenice trebalo bi da bude žute boje. To je mesto na kome je ona bila postavljena na zemlju dok je sazrevala na suncu. Što je to mesto tamnije, utoliko bolje. Ako je bledo ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.
Pol
Sigurno niste znali da postoje muške i ženske lubenice. Muške su duguljaste i veće. Dok su ženske pravilnijeg kružnog oblika. Muške lubenice su vodenastije, dok su ženske slađe.
Veličina
Pogrešno je uverenje da su najveće lubenice najukusnije. Stvarnost je drugačija, mnogo je bolje odlučiti se na lubenice srednje veličine. Probajte da pronađete meru, nemojte birati ni previše malu, niti preveliku.
Rep
Rep može pokazati da li je lubenica zrela. Ako je rep suv, to znači da je lubenica zrela, ali ako je zelen i sveže, to znači da lubenica nije sasvim zrela.
Zvuk
Lupnite par puta lubenicu po kori. Ako je zrela imaće tup zvuk. Ova metoda se uči godinama.
Šare ili ožiljci
Ožiljci na lubenici su dokaz da su pčele imale uticaja u oprašivanju cveta. Što je više ožiljaka, to znači da je više pčela oprašivalo svet, a samim tim i plod, pa će lubenica biti slađa.
Kada izaberete pravu, imajte na umu nekoliko podataka. Kada se ubere, lubenica u celini može da opastane 10 dana, ali kada je iseče i stavi u frižider, onda joj je vek trajanja maksimalno četiri dana.
Veoma je hranljiva i dobra za jačanje imuniteta, sadrži vitamine A i C i značajne količine vitamina B6.
Osim što gasi žeđ, lubenica vrlo povoljno deluje na rad organa za varenje i izlučivanje vode iz organizma. Daje energiju i radni elan, a preporučuje se i u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, žuči, jetre.
(Telegraf.rs)
0 komentari:
Objavi komentar