Iako na tržištu danas postoji nebrojeno vrsta šampona namijenjenih svim tipovima kose i vlasišta, sve je više žena koje se okreću organskim proizvodima pa nerijetko posežu za receptima svojih baka kako bi im kosa bila blistava i zdrava.
Jedan od svakako najboljih sastojaka za domaći šampon je prašak za pecivo. Njegova najveća prednost je to što vas u trenutku rješava peruti i različitih nečistoća koje su posljedica uticaja svakakvih hemikalija koje svakodnevno nanosite na svoju kosu. Šampon od praška za pecivo posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s mašćenjenjem vlasišta, budući da ovaj sastojak isušuje. Sve što trebate učiniti kako biste pripremili vaš organski šampon je pomiješati pola šoljice praška za pecivo s tri čaše vode. Navedena smjesa biće vam dovoljna za nekoliko pranja, a možete je držati u plastičnoj kutiji.
Ukoliko biste radije svaki put pripremali novu smjesu, pomiješajte svega jednu kašičicu praška za pecivo i jednu šoljicu vode. Smjesu prije upotrebe dobro protresite i nanesite na tjeme tako da smjesu doslovno utrljate prstima poput masaže. Nakon što ste nanijeli svoj domaći šampon, isperite prašak za pecivo s pola šoljice jabukovog sirćeta. Ukoliko vam se čini da bi miris sirćeta bio prejak, možete pomiješati samo kašičicu sirćeta i šoljicu vode i time isprati svoje tjeme. Možda ćete primijetiti kako vaša kosa ispočetka možda malo čudno reaguje na ovu kombinaciju praška za pecivo i sirćeta, ali ne brinite jer će sve doći na svoje nakon nekoliko dana. Riječ je o tome što je vaš komercijalni šampon, zbog hemikalija koje sadrži, uništio jedan sloj vašeg tjemena koji je zaslužan za prirodna ulja koja hrane kosu. Takođe, ako ste do sada svakodnevo prali kosu, više to nemojte činiti bilo da koristite prirodni ili komercijalni šampon. Pranje kose svaki drugi dan pomoći će vam da vaša kosa i tjeme budu zdravi.
Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ljepota/Napravite-sami-Sampon-za-masnu-kosu/436783
0 komentari:
Objavi komentar