Kutak za sladokusce

5 razloga da jedete što više grožđa

0
loading...
Plodovi vinove loze mogu da pomognu u prevenciji mnogih bolesti. Bogati su vitaminima i mineralima, snažni ontioksidansi, dobri za krvne sudove i mozak...

Proteinski doručak

GROŽĐE, kojem se pripisuju svojstva "eliksira mladosti", može značajno da poboljša mentalne sposobnosti, pokazala su nova istraživanja. Sastojci ovog voća mogu da povećaju cirkulaciju krvi do mozga, čime se poboljšava memorija i usporava gubitak pamćenjakod starijih osoba. Ovaj lek iz prirode može da pomogne i protiv bolova zbog gihta ili reumatoidnog artritisa, protiv stvaranja krvnih ugrušaka, triglicerida, a ima i svojstva koja povoljno deluju na kožu.


Zbog ovih razloga trebalo bi što češće da jedete grožđe:

1. PUNO JE MINERALA

Plodovi vinove loze sadrže vitamine A, B i C, folnu kiselinu, enzime, fruktozu, glukozu, proteine i 13 minerala važnih za ljudski organizam. Zato se ovo voće preporučuje kao najbolja preventiva za najčešće bolesti i poremećaje zdravlja. Blagotvorno je za srce i krvne sudove, krvnu sliku, protiv upala...

2. PODSTIČE RAD MOZGA

- Pokazalo se da redovnim konzumiranjem belog i tamnog grožđa možemo da poboljšamo funkciju pamćenja, memoriju i koncentraciju u velikoj meri - rekao je doktor Džon Henvej sa Klinike za istraživanje u oblasti ishrane i zdravlja u Minesoti.

Medicinski radnici sve češće preporučuju grožđe studentima i učenicima, uz preporuku da bi ovo osvežavajuće voće trebalo da se nađe na meniju svakog dana zbog svog uticaja na funkciju mozga.

Istraživanja su pokazala da polifenoli pronađeni u semenkama grožđa mogu da smanje razvoj plaka u mozgu, koji se u medicini povezuje sa Alchajmerovom bolešću. Naime, sastojci vinove loze mogu da neutrališu slobodne radikale i pritisak u mozgu, čime se smanjuje rizik od ove bolesti.

3. UBLAŽAVA BOLOVE


Crno grožđe preporučuje se osobama koje boluju od gihta ili reumatoidnog artritisa jer može da umanji bolove koji se javljaju kao najčešći prateći simptom ovih bolesti. Crno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Grožće je i snažan antiokidans i zahvaljujući tome i vitaminu C koji sadrži, ublažava bolove u zglobovima i mišićima, ali je dobro i protiv alergije.

4. USPORAVA RAST TUMORA

Naučnici Univerziteta u Ilinoisu tvrde da resveratrol iz grožđa usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol sprečava ili smanjuje rast tumora u svim fazama bolesti.

5. POPRAVLjA TEN

Prevremeno starenje kože je jedna od posledica delovanja štetnih sunčevih zraka. Naučnici, međutim, tvrde da flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da "poprave" oštećenja ćelija kože usled dejstva sunca i preporučuju da se jede što više grožđa.

Photo: bodieko.si
Izvor: Novosti.rs
loading...

0 komentari:

Objavi komentar