Svi volimo palačinke. S marmeladom, čokoladom, orasima, posute šećerom u prahu, punjene slatkim sirom, pohane, pečene, američke, francuske. Kombinacije su bezbrojne, a mi vam donosimo recept za slane punjene palačinke.
Recept je idealan za nedjeljni doručak ili brzi ručak. Unaprijed možete pripremiti sve sastojke i smjese te ih pohraniti u hladnjak. 25 minuta prije ručka sve ubacite u pećnicu, zapecite i voilà – imat ćete palačinke koje se tope u ustima.
Ako je moguće, dobro je odabrati varijantu s integralnim brašnom – okusi se previše ne razlikuju, a jelo sadrži puno vlakana.
Priprema: 45 minuta
Toplinska obrada: 25 minuta
Hranidbena vrijednost jedne porcije: 510 kcal/2140 kJ, 20 g bjelančevina, 31 g masti, 34 g ugljikohidrata
Sastojci za palačinke (4 porcije):
150 g glatkog brašna,
sol,
2 jaja,
150 ml mlijeka,
150 ml gazirane mineralne vode,
svežanj timijana,
2 žlice ulja.
slane-palacinke
Sastojci za nadjev:
150 g crvenog luka,
400 g tikvica,
150 g gaude,
1 žlica maslaca,
100 g vrhnja,
3 žlice pasiranih rajčica,
sol i mljeveni crni papar,
1 žličica ljute paprike,
2 žlice maslaca.
Postupak:
Smiksati brašno, prstohvat soli, jaja, mlijeko i mineralnu vodu te ostaviti da smjesa odstoji pola sata. Timijan oprati i otkinuti listiće.
Crveni luk oljuštiti i sitno nasjeckati. Tikvicu oprati, očistiti te sa sirom narezati kocke.
U loncu zagrijati maslac te crveni luk popržiti da bude slatkast. Dodati narezanu tikvicu i popržiti. Uliti vrhnje te skuhati gustu kremu. Začiniti pasiranim rajčicama, paprikom, posoliti i popratiti.
Tijesto promiješati i dodati timijan. U tavi zagrijati mast i postupno ispeći 4 palačinke.
Pećnicu zagrijati na 220˚C. Posudu za pečenje premazati maslacem. Palačinke staviti na dasku. Narezane tikvice izmiješati s pola kocki sira te ih razdijeliti na palačinke. Palačinke zarolati i poredati jednu do druge u posudu za pečenje. Posuti ostatkom sira i staviti u pećnicu na 20 – 25 minuta (stupanj plina 4-5, pećnica s ventilatorom 200˚C).
Naši savjeti:
Za integralne palačinke potrebno je 125 g integralnog brašna. Ono će jako nabubriti i zbog toga mu je, u usporedbi s običnim brašnom, potrebno više vode.
U nadjev se umjesto tikvice može staviti poriluk (u tom slučaju izostaviti crveni luk) ili špinat (papriku zamijeniti naribanim muškatnim oraščićem).
Izvor: krenizdravo.rtl.hr
0 komentari:
Objavi komentar