Sastojci:
400 g ptiber keksa
2 šlaga
5 dl mleka
Za beli fil:
6 dl mleka
100 g griza
8 kašika šećera
2 vanil-šećera
4 belanceta
Za žuti fil:
6 dl mleka
2 pudinga od vanile
6 kašika šećera
4 žumanceta
100 g putera
Priprema:
Beli fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati 4 kašike šećera i vanil-šećer pa ostaviti da proključa. Potom dodati griz i nastaviti s kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti belanca s preostalim šećerom u čvrst šam.
3. U vreo griz dodati šam od belanaca i umutiti žicom.
Žuti fil:
1. U manju šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mleko s pudingom od vanile i žumancima, te sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U vreo puding dodati puter i mešati dok se ne rastopi.
Finalni postupak:
1. U tepsiju poslagati red ptiber keksa prethodno natopljenog u mleko. Preliti ga filom od griza pa odgore opet poslagati red natopljenog keksa.
2. Preko drugog sloja keksa preliti fil od vanile i preklopiti natopljenim keksom.
3. Posebno umutiti šlag sa 2 dl mleka i premazati preko kolača. Ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: posaljirecept.rs
0 komentari:
Objavi komentar